Reklama
 
Blog | Kuba Richter

Má Babiš po osvobozujícím verdiktu vyhráno?

Co se vlastně padnutím osvobozujícího rozsudku v kauze „čapák“ mění? Co se dá soudit o načasování vynesení rozsudku těsně před první volbou, kdy už žádné průzkumy neovlivní? To jsou otázky za milion. Z pohledu vývoje případu vyčkejme, zdali státní zástupce Šaroch využije možnosti odvolání. Pak bude jasněji. Ale ani teď, ač se Andrejovi s nezanedbatelnou mírou jistoty dnes na obličeji objevil ďábelský úsměv od ucha k uchu, nevypadá jeho situace nijak růžově.
Proč vlastně Andrej Babiš kandiduje, když se ještě před pár lety nechal na twitteru slyšet, že cituji: „Ubezpečuji @ErikBest, že nikdy nebudu kandidovat na prezidenta. Náplň jeho práce by mě nikdy nebavila ani na ni nemám předpoklady.“ K úplnosti dodávám, že: „Českého prezidenta lze podle článku 65 Ústavy postihnout pouze pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku.“
Proč dle trefných slov moderátora ČT Řezníčka ignoruje nejen ostatní kandidáty, ale i celý zbytek národa tím, že po Zemanově vzoru odmítá debaty? Jde o vlastní strach z ošemetných otázek leckdy daleko vzdělanějších, rétoricky zdatnějších a mnohdy inteligentnějších novinářů? Nebo jde o strategii vybranou jeho PR teamem, který tuší, s kým má v roli svého klienta pomyslnou „čest“ a jen chladně kalkuluje zisky vs ztráty? Dle čeho mají jeho přívrženci poznat, jestli obstojí i mezi protikandidáty? Mají si snad odpovědi a vize domyslet z jeho dosavadního vystupování? Nezní z toho cosi arogantního?
Co se asi změní z volebního pohledu? Bude mít na Babišovu voličskou základnu dnešní žhavá aktualita nějaký vliv? Nemyslím si. Přitáhne výsledek soudního procesu nové voliče? Pravděpodobně ne tolik, aby vyhrál druhé kolo (to by ovšem pro voliče neměl být důvod se na volby vykašlat, právě naopak). Možná mu mírně pomůže v kole prvním, kdy malou (daleko více emotivněji, nežli racionálně naladěnou) část voličů může jeho osvobození přiklonit na expremiérovu stranu. Avšak volební preference, pokud si mohu tipnout, událost dne nijak zvlášť nepromění.
Jak se změnil pohled na prezidentského kandidáta? Nijak zvlášť. Inteligence nezbavený volič tuší, že mezi bílou a černou sférou – tedy mezi právním a protiprávním jednáním existuje ještě sféra šedá – ta, ve které se sice ještě nejedná o vyloženě protiprávní vystupování, nicméně jde o chování minimálně nemorální. Právě v takovém “výběhu“ se náš kandidát pohybuje už mnoho let. Přesněji řečeno podvozkem často pohodlně brousí nijak ostrou hranu mezi černou a šedou sférou. Před zákonem sice jeho advokáti odvedli svoji práci na výbornou a Babiš obstál, nicméně to ještě neznamená, že je vše v pořádku. On však na šedou zónu nehraje. Možná zcela postrádá představu, že by taková zóna vůbec mohla existovat. Jeho svět se zdá být – alespoň v tomto ohledu – „jen“ bipolárním. Máme se jím nechat strhnout a přistoupit na jeho hru i my? Co vlastně chtít po prezidentovi republiky po morálně/právní stránce? Vystačíme si s tím, že neprohraje před zákonem, nebo je snad u nejprestižnější pozice ve státě potřeba něco víc – tedy ovci bílou, nikoli barvy velmi, velmi tmavě šedivé, nebál bych se říci až načernalé?

Několik „šedozónových škobrtnutí:“

1/Babiš už od startu soudu vykřikuje, že jde o zinscenovaný proces. Když už si ve vypjaté chvilce nevzpomene na pojem „zinscenovaný,“ použije alespoň slovní spojení proces politický. Ať tak, či onak, oba druhy procesů implikují výsledek vinen. Oba druhy procesů mají svého zadavatele a tedy i jasný účel, viz padesátá léta minulého století. Výsledek je nevinen a tak jeho představa politického procesu mírně řečeno pokulhává. Naopak pocit ideje, že žijeme v právním státě roste.
2/ náš expremiér je vyšetřován ve Francii za podezření z praní špinavých peněz.
3/ jeho syn pravděpodobně neodjel na Krym o své svobodné vůli, byl do oněch vzdálených míst uklizen. S uvedeným souvisí, že dle soudce Šotta skutečně podpisy, zkoumané v kauze nepatří Babišovi mladšímu.
4/ existují odposlechy, ve kterých Babiš vypráví o zakleknutí Finanční správy na nejmenovanou firmu, se kterou měl nevyřízené účty – jestli v nich opravdu mluví sám Andrej, nechť si každý posoudí sám.
5/ Babiš a média – po vzoru Berlusconiho náš kandidát skoupil a ovlivňoval skrz svá média veřejné mínění, ač se dušoval, že zůstane neutrální. K dispozici jsou opět odposlechy.
6/ koupě dluhopisů od vlastní firmy ho zbavila placení daní.
7/ kandidátova dosud nevyjasněná aktivní spolupráce s STB.

Možná někoho napadnou i další, ale i tento výčet by měl u slušných lidí kandidáta z voleb automaticky diskvalifikovat. Jednou může jít o náhodu, s každou další kauzou se však pravděpodobnost takové náhody podstatně snižuje.

Reklama